Едва ли има някой, който след излъчването на бомбастичната кинолента на

...
Едва ли има някой, който след излъчването на бомбастичната кинолента на
Коментари Харесай

Съветите за успех и богатство на Вълка от Уолстрийт

Едва ли има някой, който след излъчването на бомбастичната кинолента на Мартин Скорсезе към момента да не е чувал за Джордан Белфорт – Вълка от Уолстрийт.

Във кино лентата, неподправено и без задръжки, Леонардо Ди Каприо пресъздава живота на Джордан в елементи – неговия път от млад чиновник, който идва на Уолстрийт с градския превоз, до финансов гуру, който ръководи милиони долари с лекотата, с която протяга ръка към всевъзможни неразрешени вещества.

Малцина са тези, които обръщат внимание на бизнес уменията, които има Джордан и правилата, от които се води по пътя към върха. Без тях Белфорт евентуално щеше да е следващият незнаен средностатистически чиновник на Уойлстрийт с афинитет към опиатите и платената обич.

Днес, години след описаните в биографичните книги и филм събития, Джордан Белфорт е утвърден бизнес съветник и един от най-известните и скъпоплатени лектори на корпоративни образования по продажби поради своите мотивационни речи. Затова в края на кино лентата е „ прикрито “ пред очите на всички едно симпатично мигане към осведомените с живота и личността на Джордан – самият Джордан показва себе си (Леонардо Ди Каприо) като преподавател на обучителен семинар по продажбите пред затаилите мирис мениджъри.

КОЕ ОВЪЛЧВА ВЪЛКА ОТ УОЛСТРИЙТ? КОЕ ПРЕВРЪЩА ДЖОРДАН БЕЛФОРТ В ДОБРЕ СМАЗАНА МАШИНА ЗА ПАРИ, КОЯТО МУ ОСИГУРЯВА ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ РАЗГУЛЕН ЖИВОТ?

След като се отхвърля да учи за ортодонт, каквото е желанието на родителите му, младият Джордан влиза в бизнеса с месо и морски деликатеси.
Да, тъкмо по този начин – свински пържоли и скариди са измежду продуктите, които младият Вълк стартира да продава от врата на врата. Той не се впуска незабавно в търговията с акции на световноизвестната нюйоркска улица, а кръстосва кварталите и персонално предлага своята стока на клиентите.

Успехът идва при Джордан и неговия съучастник, в резултат на което бизнесът с месо и месни деликатеси се разраства. Наемат сътрудници по продажбите, които са под персоналното управлението на Белфорт.
Един ден, по време на общо заседание, пред тях той изнася първата си мотивационна тирада, която се оказва повратна точка в живота му.

Оттук нататък Джордан осъзнава вечно силата на своето слово и мотивацията, която основава у своите слушатели. Той се трансформира в модернист на Уолстрийт с постоянните събрания, на които приказва пред своите подчинени. За тях той последователно става митичен лидер, който са подготвени да следват до края на света… и след него. По време на всяка тирада очите им излъчват светлината, присъща на вманиачен възторг, а последвалите резултати са повече от удивителни. Джордан поставя началото на фетиш към личната си персона, а чиновниците му се трансформират във фанатизирани почитатели на финансовия гуру.

Самият Джордан нескромно признава, че може да трансформира всеки малчуган, потърсил прехранване в неговата компания, без значение от неговото обучение, генезис, раса, с малко предпочитание да пробие във финансовия свят, в съумял брокер за шест месеца. Вълка съумява да мултиплицира забележимия блян на всеки, поискал да се гмурне в дълбоките води на търговията с акции, и да го изкара над повърхността на посредствеността като богат брокер.

Като всеки съумял човек, който е осъществил личните си фантазии, и Джордан Белфорт слага на челно място несломимата религия в личните сили и крайния триумф, без значение от напъните и цената му.

Благодарение на мощната религия в триумфа Джордан не се отхвърля, макар неуспехите, които бележат началните му стъпки в бизнеса.

Денят, в който взима изпита си за брокер, е 19 октомври 1987 година „ Черният понеделник “, когато ненадейно показателят Дау Джоунс се намалява с 22,6 % за един ден и низходящата наклонност застига всички огромни международни тържища.

Фирмата, в която стартира работа като брокер, е закрита скоропостижно след започването му.

За Джордан има огромна разлика сред визията и задачите. Едно от забележителните и неоспорими качества на Вълка от Уолстрийт е способността му да си основава изчистена и завладяваща визия за бъдещето. Това е и една от аргументите за триумфа на речите му – единствено с няколко фрази пресъздава бъдещето пред своите чиновници по вълнуващ и автентичен метод.

За множеството хора задачите са като висок връх, който желаят да изкачат. Много от тях си остават с откровеното предпочитание и единствено се взират в далечината, заявявайки гласно или мълчешком с пожелателен звук. Джорждан Белфорт споделя:

Визионерите виждат ясно по какъв начин ще изкачат върха и какво ще видят от него. Те не се концентрират върху единичната цел, а построяват цялостен един нов сложен свят в съзнанието си. В момента, в който вкарат хората към себе си в този свят, те се трансформират в водачи.

За Джордан всичко е въпрос на позиция. Успехът е плод на неуспеха, пречупен през призмата на упорството.
Казват, че Стив Джобс е имал способността да изкривява действителността и да убеждава своите подчинени, че действителността е такава, каквато той я вижда.
Белфорт прави същото със своите подчинени и клиенти. Той им разкрива един нов свят, обрисува им в елементи своята визия за бъдещето и им демонстрира пътя към триумфа.

Освен да вярваш в личните си сили и да мислиш като че към този момент си състоятелен, за Джордан е решаващо да действаш, като че ли към този момент си постигнал триумф.

За Джордан предишното е насочна точка за сегашното и преподавател за бъдещето. Ако непрекъснато се вглеждате в предишното, то ще се окаже спирачка за вашето развиване.
Като огромен транспортен съд, който е пуснал котва, а желае да се движи на цялостни обороти.
По-скоро би трябвало да употребявате предишното, с цел да се поучите и да извлечете оптималната изгода.  Казват, че в природата от всички живи същества единствено индивидът може да допусне една и съща неточност няколко пъти.

Високите стандарти са потребни за вас и хората към вас. Не се задоволявайте с положителното. Стремете се към най-хубавото. И в случай че го постигнете, постоянно можете да помислите за още по-добро. Само по този начин си гарантирате развиване. Застоят е гибелен.
В живота на Вълка тази максима има разнопосочно проявяване и спорни последствия.
От бизнес позиция това му подсигурява шеметния триумф, а в комбина с противозаконните финансови практики го трансформира в изобилно богат.
Стремежът му към по-добро от най-хубавото го кара да напусне вярната си първа жена и да се ожени за ослепителната русокоска Надин.
Партитата, които провежда, са безусловно умопомрачителни и меко казано скандални. Не остават обратно и корпоративните тийм билдинги, които са колкото изобретателни, толкоз и извратени.

Нека не забравяме по какъв начин приключва шеметното издигане на Вълка от Уолстрийт – с мъчително рухване и приземяване в пандиза за 22 месеца. Затова не е рационално да абсолютизираме всяка негова дума и мисъл.
Трябва да вникнем в неговата философия и да я тълкуваме сложно. Да си изградим лична визия за триумфа и да почерпим от непознатия опит.

Джордан написа своята автобиография в пандиза, което му дава време да осмисли живота си и да систематизира своите мощни и слаби моменти.
Не е нужно да стигате до такава степен, с цел да вършиме оценка на своя живот.

Рецептата за триумф не е една. Историите на съумелите хора са толкоз разнообразни, на моменти даже взаимноизключващи се, колкото са многото книги, които виждате на рафтовете в книжарниците със препоръки по какъв начин да подобрите живота си и да преуспеете.

Въпреки това има универсални съставки, без които няма по какъв начин да „ сготвите “ своята порция триумф и богатство. Неизменно ще ги срещнете в биографиите на хора като Стив Джобс, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и всички други съумели персони.

Без непримиримост, визия за бъдещето, деятелност, прочувствена подвижност, целенасоченост, увереност, храброст и съобразителност триумфът постоянно ще ви се изплъзва.

Ако последвате най-малко част от препоръките на Джордан Белфорт и ги приложите в всекидневието си, евентуално ще подобрите живота си доста. Има и късмет да забогатеете.

Със сигурност обаче ще извършите скок в личностното си развиване. Само от вас зависи какъв брой високо ще скочите и по какъв начин ще се приземите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР